Hunden är ett vanligt husdjur och att äga en hund kan vara väldigt roligt oavsett om man är ung eller gammal. Det blir helt enkelt ett extra sällskap och dessutom kan man känna sig lite mer säker när man har en hund hemma.

Att köpa hund

Det finns en hel del saker att tänka på när man ska köpa en hund. För det första bör man ha koll på vilken ras man ska välja. Om man vill ha en lite mindre ras som tycker om att mysa hemma kan en welsh corgi vara ett bra val. Den kan också ställas ut, avlas på och tävla i agility om man skulle vilja det. Man bör också fundera över om man vill ha en renrasig hund eller om man hellre vill ha en blandras. Blandrashundar är ofta lite billigare än renrasiga hundar.

Ekonomi och hundägande

Innan man skaffar en hund kan det också vara bra att tänka över hur ens ekonomi ser ut. Oavsett om man skaffar en stor eller liten hund måste man se till att man har pengar till att ta hand om den. Hunden ska först och främst köpas in. Sedan ska man se till att man varje månad har pengar till foder, utrustning, försäkring och veterinärkostnader. Väljer man att inte försäkra sin hund finns det en stor risk att drabbas av extremt höga veterinärkostnader. Om man köper en tik som plötsligt drabbas av livmoderinflammation kan en operation med lätthet kosta upp emot 20 000 kronor om hunden inte är försäkrad.

Hunden och dess sysselsättning

Hunden behöver sysselsättas och tränas för att må bra. Hur mycket hunden måste tränas beror på ras, temperament och hur hunden är som individ. Är det så att hunden inte tränas på rätt sätt, eller om den blir rastlös finns det en viss risk att den ger sig på möbler eller annat som den inte får tugga på. För lite extra sysselsättning kan man ge hunden ett ben eller några leksaker som den kan sysselsätta sig med på egen hand.

När hunden måste vara ensam

Ibland kan det vara så att man måste lämna sin hund ensam. Det kan röra sig om att man måste åka och handla, eller om att man ska jobba. När man får sin hund kan det vara bra att börja ensamträna den med en gång. På så sätt kan man undvika att hunden blir orolig eller att den rent av börjar skälla och störa andra under tiden den är ensam hemma.

Hunden och andra djur

Om man har andra djur och köper en hund måste man se till att djuren får vänja sig vid varandra i lugn och ro. Har man katter eller andra hundar kan det vara bra att ha djuren åtskilda under de första dagarna och bara låta dem träffas när man kan hålla koll på dem. Ett bra sätt kan vara genom att sätta upp kompostgaller i en dörrpost och sedan låta djuren nosa på varandra genom gallret. Då kan de lära känna varandra men de kommer inte åt eller kan skada varandra.