Inom hundvärlden finns det väldigt många olika saker man kan tävla inom. En del saker räknas som officiella hundsporter men andra saker tävlar man lite mer inofficiellt i. Men vad går de olika tävlingarna ut på och vilka hundar får delta?

Agility

Agility är en av de allra populäraste hundsporterna världen över. Sporten går ut på att hunden ska ta sig igenom en hinderbana med hjälp av guidning från sin förare. Man ska klara av banan på så kort tid som möjligt, och med så få fel som möjligt. I den här sporten får alla hundraser vara med. Det spelar ingen roll om man har en corgi, en blandras eller en pudel. Hundarna delas upp efter storlek och sedan tar de sig igenom banan. Det som gör banan svårare för de större raserna är de högre hindren.

Man kan både bli utesluten och få fel i sporten. Fel får man om man river ett hinder, eller om man missar ett kontaktfält på ett hinder. Om hunden gör sina behov på banan eller om den springer ut och inte kommer tillbaka blir man utesluten.

Lydnad

Lydnad är en annan populär hundsport. Alla hundar behöver ha ett visst mått av vardagslydnad. Inom tävlingsgrenen lydnad behöver hunden dock kunna en hel del mer. Man kan behöva ge hunden kommandon på distans, hunden kanske behöver sitta stilla en längre stund och dessutom finns det i regel en begränsad tid som de olika tricken ska utföras inom.

Hundutställning

När det gäller hundutställningar är de främst riktade till renrasiga hundar. Det går också att ställa ut blandraser men de kan inte vinna priser som bäst i ras eller liknande. Många ställer ut sina hundar för att de tycker att det är roligt, men det är också vanligt att uppfödare ställer ut sina avelshundar för att de ska få lite bedömningar. På så sätt kan de i regel sälja sina valpar lite dyrare. Ett bra betyg på en utställning betyder nämligen att hundens utseende och temperament ligger nära rasens standard.

Spår och sök

Man kan också tävla med sina hundar i spår eller sök. I regel får hundarna då ett visst ämne, eller en doft de ska nosa fram. Man kan antingen tävla i olika byggnader eller ute i skogen. Banorna kan se olika ut och varieras i svårighetsgrad. Är det mer erfarna hundar som ska tävla kan spåret gå över vatten eller så kan det korsas av andra spår.

Jakt

Det finns också olika jaktprov. Det är en form av tävling där hundarna ska visa sig duktiga inom jakt. Hunden ska bland annat kunna driva, ställa och spåra under en viss tid. Dessutom ska hunden klara av att skilja ut ett djur från flera och driva det mot en jägare. Det här är främst aktuellt inom jakthundsraser.