Presentation och historik

Världens allra första Wesaborgare föddes 1971 i Vissefjärda, en liten ort på gränsen mellan Småland och Blekinge. Två år tidigare hade jag av en ren slump ”blivit med hund”, en ljuvlig liten keeshondtik. Tascha kom in i mitt liv fullständigt oplanerad och lade grunden till 25 års mycket vinstrik keeshonds uppfödning. Jag hade läst att i Wesa fjärd låg det på 1100-talet en borg, Wesa Borg. Så när ett kennel prefix skulle bestämmas blev det helt enkelt Wesa Borg.

Idag är det WELSH CORGI CARDIGAN som gäller. En ras som jag föll för på grund av dess säregna utseende och mycket goa själ. Man blir helt enkelt glad av en cardigan! Under tio år har vi haft en uppfödning av framgångsrika cardisar, både vad det gäller lydnad och utställning.

Kennel Wesa Borg har sålt valpar runt om i världen. Hundar som jag speciellt kommer ihåg är först och främst min ”Schampo” CH Wesa Borgs Extas. En underbar hund som under många var med i toppen på många olika årsbästa listor och dessutom var en gåva att leva med. Andra myshundar har varit CH Wesa Borgs Semlon, kennelns första champion och CH Wesa Borgs Iwan Iwanowitch som tog så många titlar man kunde i mitten på 70-talet.Flera keesar har importerats från England bland andra CH Gavimir Pecan som var en mycket duktig avelstik och GB & S CH Traza Teasel var en flopp i aveln men en tjusig utställningshund.

Under åren i Vissefjärda föddes några New Foundlands kullar där CH Wesa Borgs Lea blev en duktig avelstik. Vi var bland de första i Sverige med att importera Siberian Husky. Härliga hundar men svåra att gå ihop med andra mindre djur på en ”bonnagård”. Våra huskys slutade som draghundar uppe på en norsk polarstation.

I början av 80-talet kom Norwichterriern in i våra liv. Under drygt 10 år hade vi uppfödning av dessa härliga pigga små hundar. Tyvärr hade våra tikar lite svårt med valpningar så med mycket sorg i hjärtat gav vi bort våra sista terriers. En av senaste årens vinstrikaste norwich terrier kommer oss, CH Wesa Borgs Pumba.

En kort tid prövade vi rasen chow chow. Mycket faschinerande hundar, men tyvärr inte helt sunda. Roligaste utställningsframgånen med denna speciella ras var BIG segern med O´Shimas Fawn Gambler på SKK.S utställning på Öland.

Pia Schröder.