Om man gillar hundar kan det vara en stor dröm att starta upp en kennel. Det kan dock vara klokt att tänka på att det inte är ett så enkelt arbete som man kan tro. Det är också som så att man i de allra flesta fall inte kan ha kenneln som heltidsarbete. I regel behöver man ha ett annat jobb vid sidan om. Men vad behöver man egentligen tänka på om man vill starta en kennel?
Var ska kenneln drivas?
En av de allra första frågorna man behöver ha koll på är var man ska ha sin kennel. Om man inte bor så stort kan det vara svårt att ha kenneln hemma. Då kan man behöva ha en annan plats eller lokal att hålla till i. På så sätt slipper man också tänka på att man ska ha valpköpare i det egna hemmet.
Kennelns ekonomi
Man bör också fundera kring hur kennelns ekonomi ska se ut. Innan man har fött upp och lyckat sälja några valpar har man ingen inkomst utan då måste man klara sig med de pengar man lyckats spara ihop sedan tidigare. Det är då en annan inkomst kan vara välbehövlig. När det gäller kennlar finns det en hel del oförutsedda utgifter som man behöver ha i åtanke. Det kan till exempel handla om veterinärkostnader, foderkostnader eller om att man plötsligt inte får de inkomster man räknat med genom valpförsäljning.
Välja rätt hundras att avla på
När man ska starta en kennel måste man också avla på rätt hundras. Det kan vara svårt att bestämma sig och innan man gör sitt val kan det vara klokt att läsa på om några olika raser. Om man vill avla på welsh corgi kan det vara bra att läsa lite mer om just den rasen. Då vet man lite mer om vad man behöver tänka på när det gäller rasens sjukdomar, temperament, pälsvård och annat.
Hitta valpköpare
I slutet av tikens dräktighet kan det också vara bra att börja leta efter valpköpare. Det är inte bara att sälja valparna till första bästa köpare utan det är klokt att se efter lite vilka ambitioner de har för hundarna, samt vilken erfarenhet de har. Om man säljer hundarna till fel person finns det alltid en risk för att de inte kommer att trivas så bra. Det är bättre att låta letandet efter bra valpköpare ta sin tid. Man bör dessutom se till att köparna inte har några djurförbud.
Vad kan gå fel?
Det finns mycket som kan gå fel när man har en kennel. Plötsligt kanske en valpköpare ångrar sig och då står man där med en valp över. Det kan också vara så att komplikationer tillstöter vid tikens förlossning, och då kanske det inte blir några valpar alls.
Behöver man tillstånd?
Om man inte vill ta mer än någon enstaka kull per år behöver man inte något tillstånd. Ska man däremot driva en större kennel behöver man ett tillstånd från Länsstyrelsen i det län man bor i. Det görs då en kontroll så att kenneln verkligen sköts på rätt sätt.